KAMBODZA / SIEM REAP

KAMBODZA / SIEM REAP

Maailmanympärireissumme ensimmäinen kohdemaa oli Kambodzan Siem Reap.  Maan talous kärsii yhä vuosikymmenien sisällissodasta ja levottomuuksista mutta bruttokansantuote henkeä kohti kasvaa lisääntyneen turismin myötä koko ajan. Kambodza on silti edelleen köyhä maa ja matalan hintatason vuoksi hyvin houkutteleva paikka länsimaalaisille. Mikään ei oikeasti maksa juuri mitään ja hintataso tuntuu olevan Thaimaatakin edullisempi.

Siem Reap tunnetaan erityisesti Angkor Watin ylväästä temppelistä ja sen temppelialueesta, jonka vuoksi mekin sinne oikeastaan mentiin.  Kuninkaanpalatsiksi ja pääkaupungiksi 1100 – luvun alussa suunniteltu buddhalaisuutta mystiikkaa henkivä Angkor Watin temppelialue oli sanoin kuvaamattoman upea ja ihan käsittämättömän suuri, josta oikein huokui satojen vuosien vanha historian fiilis. Angkor Watin päätemppelin lisäksi tuli käytyä myös Bayon temppelillä sekä Ta Prohm temppelillä, jossa jälkimmäisessä kuvattiin muun muassa Kambodzaan sijoittunut Tom Raider leffa.

Käytiin myös tsekkaamassa Siem Reapin vieressä oleva Tonle Sapin järven kelluva kylä, joka oli myös melkonen elämys. Kokonainen kylä, jossa kaikki  oli rakennettu järveen erilaisista lautoista, veneistä ja ponttooneista. Tonle Sapin kylässä ihmiset asuivat veneisiin / lauttoihin kyhätyissä ”bungaloweissa”, joissa porukka vietti yönsä ja liikkuivat sen jälkeen paikasta toiseen palaten aina omaan ”paikkaansa”.  Tonle Sapin järvi on Kambodzan suurin yksittäinen järvi, joka muistutti kooltaan enemmänkin valtamerta. Vierailun aikana tuli Medinen kanssa tehtyä myös pientä hyväntekeväisyyttä ostamalla kylän orpokoulun lapsille ruokatarvikkeita, joista olikin aika lailla pulaa siellä.

Siem Reapin visiitin aikana tuli tutustuttua tietysti myös ravintoloita, pubeja ja yökerhoja tarjoavaan Pub Streettiin sekä nightmarkettiin että paikalliseen katukeittiöön, jossa tuli testattua paistettua tarantellaa, sammakkoa ja erilaisia muita mörriäisiä. Hyviä katukeittöitä oli oikeastaan joka puolella! Ruuan suhteen paikka on mulle oikea paratiisi, sillä rakastan aasialaista ruokaa.

Siem Reap kaiken kaikkiaan on mukava muutaman päivän pysähdyspaikka. Siem Reapissa pääsee näkemään vähän ”rauhallisempaa” kambodzalaista menoa, toisin kuin tietysti isommissa kaupungeissa. Siem Reapin jälkeen lähdettiin kohti Kambodzhan pääkaupunkia Phnom Penhiä, joka ei sitten ihan niin ”rauhallinen” enää ollutkaan.

Vinkkejä:

–       Älä vaihda valuuttaa paikalliseksi valuutaksi, oikeastaan missään päin Kambozdaa. Dollarit paras maksuväline. Niitä saa joka paikasta. Jos kuitenkin vaihdat eurosi paikalliseen valuuttaan, älä tee sitä heti lentokentällä (sysipaska kurssi).

–       Muista passikuva, sillä tarvitset sitä turistiviisumiin, jonka saat heti saapuessasi lentokentälle. Turistiviisumi maksaa 20 dollaria. Automaatteja löytyy kentiltä.

–       Älä buukkaa etukäteen mitään retkiä mistään matkatoimistoista tai hotelleista. Kaduilta saa hyviä retkiä oppaineen pilkkahintaan!

–       Jos syöt katukeittiöstä, tsekkaa, että ruoka tehdään sun nenän edessä.

–       Tuk tukilla pääsee mihin vaan eikä maksa paria dollaria enempää

–        Kambodzassa ei ole varsinaisesti tippikulttuuria

KUVAGALLERIA

(Klikkaamalla kuvaa, saat sen isommaksi)

Palataan! 🙂

T: Martin