KAMBODZA / PHNOM PENH

KAMBODZA / PHNOM PENH

Suhteellisen ”rauhallisesta ” Siem Reapista matka jatkui Kambodzan 1,5 miljoonan asukkaan vilkkaaseen pääkaupunkiin Phnom Penhiin.

Phnom Penh on Siem Reapin tapaan mystisen mielenkiintoinen buddhakaupunki, jossa riittää paljon nähtävää ja koettavaa. Valitettavasti kaupunki on varsinkin turistialueiden ulkopuolella myös kovin epäsiisti ja köyhyyttä täynnä, joka tietysti näkyy surullisesti katukuvassa. Kerjäläisiltä ja katulapsilta ei voi välttyä. Liikenne voi olla länsimaalaisten makuun kaoottinen mutta onneksi siihen tottuu nopeasti. Tuk tukilla pääsee täälläkin joka paikkaan nopeasti ja edullisesti.

Yksi eniten ajatuksia herättävistä kokemuksista Phnom Penhissä on käynti Tuol Sleng S – 21 nimisessä vankilassa sekä Killing Fieldsillä.

Kambodza kävi vuosina 1970-1975 punaisten Khemereiden ja Khemerin tasavallan välillä veristä sisällissotaa, jonka voittajaksi selviytyi Pohjois – Vietnamilta ja Vietkongilta tukea saaneet punaiset Khemerit. Sodan jälkeen punaiset aloittivat maassa verisen valtakautensa perustamalla Demokraattisen Kamputsean, jonka vallan aikana tehtiin laaja kansanmurha ja jossa kuoli jopa yli 3milj. kambodzalaista.  Noin 40 vuotta sitten tapahtuneen laajan kansanmurhan vaikutukset näkyy maan ikäjaukaumassakin, sillä väestö koostuu  tapahtuneen vuoksi pääasiassa 1-40 –vuotiaista ihmisistä. Demokraattisen Kamputsean toimesta toteutuneen laajan kansanmurhan tavoitteena oli tehdä Kambodzasta kommunistinen agraariyhteiskunta, jossa ulkopuoliset vaikutteet oli tarkoitus minimoida täysin ja kambodzalainen uskonto, perinteet, tavat, musiikki ja ihmiset tuhota kokonaan. Punaiset Khemerit pitivät kaupunkilaisia epäluotettavina, josta syystä jengiä lähetettiinkin vankiloihin ja Killing fieldseille teloitettavaksi.

Tuol Sleng S – 21 oli yksi niistä vankiloista, johon kambodzalaisia vietiin. Sanottiin, että pelkästään tässä vankilassa oli yhteensä noin 17.000 vankia, joista ainakin 2000 oli lapsia. Vankilassa jengiä kidutettiin pienissä selleissään ja karmeissa oloissa mitä hirveimmillä tavoilla, jonka jälkeen matka usein jatkui teloitettavaksi killing fieldseille. Niissä porukkaa teloittiin kylmästi ja epäinhimillisen raa’oilla menetelmillä ja tavoilla, joita ei voi käsittää.

Killing Fieldsillä käydessä paikalle oli rakennettu muistomerkki, jonka sisällä kaikkien nähtävillä oli uhrien kalloja, luita, vaatteita sekä erilaisia uhreille kuuluvia esineitä. Paikan päällä turisteille annettiin kuulokkeet, joista pystyi kuuntelemaan historiaa paikkaan tutustumisen ohessa.

Kaiken kaikkiaan ajatuksia herättävä kokemus sekä Tuol Sleng vankilassa että Killing Fieldsillä käynti.

Phnom Penhissä tuli käytyä myös kuninkaan palatsissa, johon laskettiin yleisö sisään päiväsaikaan. Palatsi pihoineen ja lisärakennuksineen oli kieltämättä kuninkaalliseen tyyliin näyttävä, josta ei kiiltoa eikä massiivisuutta puuttunut. Erottui melko hyvin ympärillä olevasta slummialueesta.

Aasiassa ruoka on aina ollut meikäläisen mieleen eikä Phnom Penh ollut siinä poikkeus. Tarjolla oli paljon hyviä ja edullisia ravintoloita sekä katukeittiöitä, joista sai kerrassaan upeaa, tuoretta ja ennen kaikkea terveellistä ruokaa. Ruoka Kambodzassa muistuttaa thaimaalaista ruokaa mutta chili korvattu mustalla pippurilla, jota Kambodzassa käytetäänkin mausteena paljon.

Pakko on nostaa esille Tripadvisorista bongattu Friends niminen ravintola, jota pyörittää Samlan Cheyn niminen organisaatio. Kyseisen organisaation tavoitteena on pelastaa katulapsia kaduilta tarjoamalla heille majoitusta sekä opiskelupaikan ravintolakoulusta, josta valmistumalla pääsevät myös työskentelemään organisaation omistamissa ravintoloissa. Friends oli yksi niistä. 

Phnom Penhissä yleisesti on paljon kauniita ja vähemmän kauniita paikkoja. Kaupungista löytyy sekä näyttäviä patsaita, puistoja ja nähtävyyksiä että myös ikävän näköistä slummialuetta, jossa ei yksin kannata kyllä palloilla turhaan.

Mieleenpainuva kokemus oli käydä ulkomaalaisten elokuvaystävien perustamassa leffateatterissa. The Flicks nimeä kantava ja pääasiassa indie leffoja esittävä teatteri pyörii vapaaehtoistoiminnalla ja se sijaitsee keskellä slummialuetta, joskin ei kovin kaukana River sidelta. Teatterissa istutaan jakkaroissa, matolla, tuoleissa ja sohvilla. Lisämaksusta saa poppareita, olutta ja karkkia! Hauska ja erilainen leffa kokemus.

Hotellina meillä toimi Skyline hotel, joka oli Siem Reapin tapaan 4 tähden perushotelli altaineen. Aamupala oli aika pieni mutta sen verran riittävä, että selvisi lounaalle asti. Huone siisti ja mukava mutta suihkusta ei tullut välillä kuin kylmää vettä. Porukka oli kohteliasta ja jaksoi hymyillä. Sijainti on huono. River Sidellä oli kaikki mitä oikeastaan tarvitsee ja sinne oli meidän hotellilta matkaa about 20min.

Phnom Penh on mielenkiintoinen kaupunki, jonne kannattaa ehdottomasti tehdä visiitti, jos Kambodzassa päin liikkuu. Me olimme kaupungissa kokonaiset kuusi päivää, jonka aikana ehti hyvin tsekkaa paikat. Jos haluaa mennä kaupungin ulkopuolelle, kannattaa varata aikaa enemmän.