SUMMER UPIN ISÄT SIIRTYVÄT UUSIIN HAASTEISIIN – ”ON AIKA KÄÄNTÄÄ SIVUA” – Festivaali jatkaa toimintaansa Lahdessa HimosLomien kokonaisomistuksessa

FESTIVAALIJOHTAJAN MARTIN MUSTOSEN KIRJE: 

Ystävät!

Vuonna 2003 syntyi Lahden Mukkulan rantaan tapahtuma nimeltä Summer Up – festivaali. Ensimmäisenä vuonna se kantoi vielä nimeä Hiphop Beachparty.

Perustin tapahtuman siksi, että pääsisin itse esiintymään kaverijengin kanssa ulkoilmatapahtumaan. Tein siihen aikaan itsekin vielä musiikkia aktiivisesti. Noihin aikoihin tuntemattomilla räppäreillä ei juurikaan ollut mahdollisuuksia päästä esiintymään isoille keikoille. Sellainen piti tehdä itse.

Suomalainen hiphop musiikki oli siihen aikaan erilaista kuin nykyään. Vaikka mm. Fintelligens ja monet muut arvostetut veteraanit ja pioneerit alalla olivatkin jo ehtineet raivata muutaman vuoden skeneä isomman yleisön tietoisuuteen, oli se kuitenkin kaukana vielä koko kansan musiikista. Tänä päivänä kotimainen hiphop musiikki on toista. Se hallitsee listoja, radioita ja on Suomen suositun musiikkilaji. Skene on ammattimaistunut ja se on monessa nykyään bisnes. Vuonna 2003 se ei kuitenkaan vielä monellekaan ollut sitä.

Eikä ollut Summer Uppikaan. Ensimmäinen Summer Up oli kaatosateen täyttämä katastrofi. Se siirrettiin keskellä päivää sisätiloihin silloiseen Diva nimiseen yökerhoon päivätapahtumaksi. Yökerhoon päivällä, kyllä! Tapahtumaa katsomaan tuli meidän oman porukan lisäksi 23 muuta innokasta räppipäätä. Biittilevyt hajoili ja äänentoisto reistaili. Noh, se oli jonkin näköinen alku se.

Hommassa oli kuitenkin jotain, mikä sai jatkamaan. Rakkaus kotimaista hiphop musiikkia kohtaan, jäätävä palo tehdä tapahtumia ja usko siitä, että mikä tahansa on mahdollista, kun tekee vaan.

Tein ensin melko vaatimattomilla resursseilla tapahtumaa yksin vuoteen 2006 saakka. Niihin vuosiin mahtui jos jonkin näköistä meininkiä ja edistystä, dokausta ja hauskanpitoa. Pientä se homma oli vielä tosin silloinkin. Kaikki roposet mitä tapahtumasta sai, meni seuraavan vuoden kasvattamiseen.

Ystäväni Oskari Hakala, joka noina vuosina miksasi tapahtumaa ja kanteli aina yksinään omin voimin kajareita mestoille hyppäsi kelkkaan mukaan vuonna 2007. Siitä lähtien ollaan jaettu kaikki puoliksi kaikessa, vähän niin kuin aviopari konsanaan. Vaikka meidän ensimmäinen yhteinen Summer Up oli myöskin sateinen ja säätöä täynnä, tuntui heti, että me ollaan kova tiimi kahdestaan. Oltiin tähän hommaan tarpeeksi erilaisia hyödyntämään toistemme vahvuudet ja paikkaamaan toistemme heikkoudet. Ja ollaan sitä nykyäänkin. Tapellaan ja halaillaan. Vittuillaan ja nauretaan! Suunnitellaan, tehdään ja toteutetaan. Ollaan yhdessä aika helvetin kovia jätkiä.

Summer Upista ja myöhemmin Summer Up yhtiöstä tuli meille molemmille enemmän kuin pelkkä yksi festivaali. Siitä tuli meille elämäntapa. Se vei meitä eteenpäin ja antoi meille tavoitteita. Kaikki mitä tehtiin, tuotiin siihen Summer Up aina jotenkin mukaan. Se oli läsnä koko ajan kaikessa tekemisessä, ajattelussa, henkilökohtaisessa elämässä, kaikessa. Summer Up konsepti on meille kuin oma lapsi. Se on juuri se, joka kasvatti meidät villeistä nuorista kunnollisiksi bisnesmiehiksi.

Mä aloitin tekemään Summer Uppia 18 – vuotiaana ennen armeijaan lähtöä. Nyt mä oon kohta 31. Summer Upin kanssa on vaihdettu siis peräti kaksi vuosikymmentä yhdessä. Yksi ja sama Summer Up, eri muodoissa ja kokoluokissa. Joka vuosi keväisin ja kesäisin hirveä stressi ja kuumotus, jonka jälkeen mahtava tunne onnistumisessa. Meillä ei ole ollut 13 vuoteen normaalia kesää. Lomista puhumattakaan. Mutta se on ollut sen arvoista.

Vuonna 2009 me perustettiin Oskarin kanssa osakeyhtiö ja toiminimet sai jäädä. Haluttiin tehdä tästä meille työ. Tavoitteena rakentaa iso tapahtuma-alan yhtiö ja Summer Up konsepti, joka erikoistuisi nuorisofestivaaleihin ja jolla voisi olla jotain muitakin tapahtumia, kaikki Summer Upin leimalla. Yhtiön perustamisvuonna yhtiön päätapahtumana nykyisinkin toimiva Summer Up- festivaali oli ensimmäistä kertaa kaksipäiväinen ja kokoluokka oli silloin + 7000 festivaalivierasta.

Vaikka me ehdittiin tekemään kymmeniä muitakin tapahtumia ennen yhtiön perustamista niin siitä lähtien homma alkoi vasta rakentumaan kunnolla. Yhtiön perustamisen myötä ollaan päästy tekemään paljon kaikenlaista muutakin. Varmaa joku yli 400 eri tapahtumaa yhdessä takana tähän päivään mennessä ympäri Suomea. Stadionkonsertteja, jäähallifestareita, lumilautailutapahtumia, Salpausselän Kisoja, afterski tapahtumia, tuhansien ihmisten yksityistilaisuuksia, charter risteilyjä Suomen isoimmilla laivoilla, hallitapahtumia, kiertueita, gaaloja, clubeja, bileitä ja oma yökerhokin. Vaikka mitä. Ja aina kun me tehtiin jotain, siinä oli messissä jotenkin leima nimeltä Summer Up. Joskus homma lähti hyvällä tavalla vähän käsistäkin.

Vuoteen 2012 mennessä me oltiin rakennettu siitä 23 ihmisen hiphop kokoontumisesta noin 40.000 festivaalivieraan massiivinen ja vuosittainen hiphop juhla. Ja se tehtiin lähes täysin kotimaisten nimien voimin. Olen siitä äärimmäisen ylpeä. Summer Up – festivaaleilla ovat vuosien aikana esiintyneet kaikki sen hetken Suomen isoimmat hiphop nimet. Tuntuu, että on saanut kunnian olla mukana kotimaisen hiphop musiikin kehityksessä ja olla osa genreä. Se on iso kunnia ja ollaan siitä kiitollisia.

Kasvavien kävijämäärien ja sen kautta yhtiön taloudellisen tilan kehittyessä kasvatettiin myös yhtiön muuta toimintaa. Yhtiö lähti mukaan myös Charter risteily bisnekseen hankkimalla omistukseensa ensiksi legendaariset yli 20 vuotta järjestetyt Goom risteilyt ja perustamalla perään jo myöskin legendaksi muodostuneet Summer Up cruise – risteilyt. Nykyään Summer Up yhtiö onkin myös yksi Suomen suurimpia yksityisiä Charter risteilyjen järjestäjiä.

Samoihin aikoihin perustettiin myös uusi yhtiö olemassa olevan yhtiön alle, johon siirrettiin kaikki sen hetkiset tapahtumatuotannot ja johon palkattiin ulkopuolista porukkaa toteuttamaan meidän kanssa tapahtumia. Ajatus oli, että jossain vaiheessa voi tulla firman myyminen eteen ja tämä toimintamalli olisi tässä kohtaa järkevää. Ensimmäinen yhtiö jäi mun ja Oskarin tänä päivänäkin erilaisia tapahtumapalveluita tarjoavaksi yhtiöksi, jonka nimi vaihtui myöhemmin Mustonen & Hakala Oy:ksi.

Ei mennyt kauaakaan, kun perustettiin Oskarin kanssa vielä kolmaskin yhtiö Mustonen & Hakalan alle nimeltä Lahden Sataman Helmet Oy. Alettiin olla jopa jonkinlainen konserni, pieni sellainen, mutta konserni kuitenkin. Tällä kertaa lähdettiin ravintola-alalle ja ostettiin Lahden Matkustajasatamasta uuden perustetun yhtiön omistukseen edelleen hyvin menestyvät ravintolalaivat Kaunis Veera & Ilona.

Meininki oli kahdelle äijälle tuohon aikaan vauhdikasta mutta virtaa riitti. Erityisesti, kun Summer Up Oy:n toiminta kasvoi, se alkoi kerätä myös erilaisia tunnustuksia ja palkintoja, joista mainittakoon esimerkiksi:

Vuoden päijät-hämäläinen kulttuuriteko – aukusti patsas 2011 (ESS)
Vuoden päijät –hämäläinen tapahtuma 2012 ja 2013 (Lahen Elmu)

Itse sain kunnian tulla valituksia vuonna 2011 vuoden positiivisemmaksi lahtelaiseksi Nuorkauppakamarin ja Positiivareiden toimesta.

Muita tunnustuksia olivat mm. Kauppalehden menestyjäyritys- sertifikaatit (Mustonen & Hakala Oy) yms. Noiden lisäksi pari muutakin palkintoa, joista ollaan otettuja ja kiitollisia.

Vuosi 2013 oli merkittävä. Myös muut tapahtuma-alan yhtiöt alkoivat olemaan kiinnostuneita Summer Up Oy:n toiminnasta. Iso käännekohta tapahtui, kun Suomen yhdeksi suurimmaksi tapahtumien tuottajaksi noussut HimosLomat Oy osti Summer Up Oy:stä enemmistön. Summer Up Oy:stä tuli osa HimosLomat konsernia. Mustonen & Hakala Oy:llä jäätiin vielä Oskarin kanssa vähemmistöosakkaiksi sekä yhtiön operatiiviseen johtoon.

Yhdistymisen myötä Summer Up Oy:n toiminta kasvoi jälleen. Se osti omistukseensa elektronisen musiikin festivaalin Summer Soundin sekä legendaariset myöskin jo yli 20 vuotta järjestetyt Abiristeilyt.

Tänä päivänä Tapahtumatuotantoyhtiö Summer Up Oy tanssittaa vuosittain omatuotantotapahtumillaan lähes 100.000 eri festivaalivierasta ja risteilymatkustajaa. Siihen päälle kaikki yökerhotapahtumat ja muut sälät. Paljon on siis tultu vuodesta 2003.

Matka on ollut pitkä ja se on antanut paljon. Tärkeintä aina kaikessa tekemisessä on intohimo ja liekki siihen mitä tekee ja että homma tuntuu aina siltä, että on koko ajan uutta annettavaa.

Tämä 13 vuotta kestänyt Summer Up taival on hienointa, mitä on saanut koskaan tehdä ja rakentaa. Kirjaimellisesti ollaan painettu nollasta sataan vauhdissa ja määrässä mitattuna. Siinä lähtisi tukka päästä jo aika monella.

Summer Up on antanut mulle ja Oskarille valtavat eväät kaikkeen. Se on antanut meille elämänkokemusta, taloudellista turvaa, kontakteja, suhteita, ystäviä, kavereita sekä kasvattanut meitä vuosien aikana liike-elämän ammattilaisiksi.

Nyt on kuitenkin aika kääntää elämässä sivua.

Viimeisen vuoden aikana on kehittynyt fiilistä siitä, että nyt voisi olla aika siirtyä eteenpäin. Tehdä jotain uutta ja kokeilla siipiään jossain ihan uudessa jutussa. Lähteä rakentamaan jotain uutta menestystarinaa. Oli se sitten uusi iso festivaali tai jotain muuta.

Viimeisen vuoden aikana on tuntunut myös siltä, että ollaan saatu Summer Upilla aikaan kaikki se, mitä ollaan haluttukin. Ollaan kasvatettu tyhjästä jotain hienoa ja saatu se liitettyä jopa osaksi isompaa koneistoa. Tuntuu, että kaikki tavoitteet, mitä ”Summer Upille” on henkilökohtaisesti asetettu, on nyt toteutettu. Jonkun muun on aika ottaa tää homma haltuun ja asettaa uudet tavoitteet.

Meidät tunnetaan Oskarin kanssa Summer Up jätkinä ja oman tiemme kulkijoina. Kun homma ei ole enää omissa käsissä täysin, se ei ymmärrettävästi voi tuntua samalta kuin ennen vaikka kaikki onkin tosi hyvin. Ei voida olla pelkkiä Summer Up jätkiä, jos se homma ei oo kokonaan oma. Vaikka on hienoa olla osa isoa koneistoa, jotenkin sitä haluaa kuitenkin aina tehdä jotain omaa ja uutta. Semmoisia me vain ollaan.

Tärkeintä on intohimo, palo ja draivi tekemisissä, se ilo siitä, mitä tekee. Ja älkää käsittäkö väärin, kaikki nämä piirteet löytyy meiltä edelleenkin, se ei oo kadonnut mihinkään mutta olisi hienoa suunnata se energia 13 vuoden jälkeen johonkin taas täysin uuteen juttuun. Se ajatus tuntuu tosi freshiltä. Ehkä tähänkin pätee lause: aikansa kutakin.

Näin ollen todella haikein mutta myöskin todella luottavaisin mielin kerron, että heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetty järjestyksessään 13. Summer Up – festivaali ja viime viikonloppuna järjestetty Summer Sound festivaali olivat mulle ja Oskarille viimeiset kerrat Summer Up Oy:n kelkassa ja johdossa. Työmme Summer Up Oy:ssä päättyy virallisesti 31.7.2015.

Olemme tehneet HimosLomien kanssa kaupat lopuista Mustonen & Hakala Oy:n omistamista Summer Up Oy:n osuuksista. Summer Up Oy jatkaa matkaansa tästä lähtien ilman meitä kokonaan HimosLomien vetämänä ja omistuksessa, uuden myöhemmin ilmoitettavan toimitusjohtajan/ festivaalijohtajan toimesta.

Olen äärimmäisen onnellinen siitä, että taho, joka Summer Up yhtiötä tästä lähtien vetää on alan suurin, rehellinen ja iso ammattilainen, jolle ”oman lapsen” voi jättää hyvillä mielin. Lahti voi huokaista myös helpotuksesta, Summer Up jää Mukkulaan, vaikka me Oskarin kanssa lähdetäänkin. Myös Soundit jäävät Helsinkiin ja risteilyt jatkuvat normaaliin tapaan.

On ollut äärimmäisen mielenkiintoista ja opettavaista tehdä duunia yhdessä noin ison talon kanssa. Haluamme kiittää mahtavasta yhteistyöstä ja yhteisestä ajasta HimosLomien Hannu Haljalaa, joka tukee myös päätöstämme tässä asiassa. Uskomme, että tiemme kohtaavat jossain vaiheessa tulevaisuudessa jälleen uusissa yhteistyön merkeissä.

Summer Up Oy:stä poislähdön myötä minä ja Oskari otetaan vähän happea ja etäisyyttä näistä hommista mutta ei pitkäksi aikaa. Keskitymme syksystä eteenpäin yhdessä omistamamme Mustonen & Hakala Oy:n toimintaan konsultoimalla erilaisia tapahtumia, tuottamalla erilaisia osa-alueita niihin ja kehittelemällä myös meille uusia liiketoiminta-alueita. Lisäksi toiminnassamme on vielä ravintolatoimintaa Lahdessa laivaravintoloidemme Kaunis Veeran & Ilonan tiimoilta.

Isoja juttuja on suunnitelmissa, ideoita riittää ja juuri niihin halutaan keskittyä rauhassa, kun siihen on mahdollisuus. Nyt on mahdollisuus aloittaa tekemään ihan uusia juttuja taas ihan uudella draivilla ihan eri leveliltä kuin Summer Uppia aloittaessa vuonna 2003. Se on hieno tilanne.

Summer Up Oy ei kuitenkaan pääse meistä kokonaan eroonkaan. Meitä tullaan jatkossakin näkemään yhtiön tapahtumissa. Tällä kertaa vaan kunniavieraan roolissa! 😉

Haluamme kiittää monia ihmisiä yhteisistä vuosista mutta tästä pitkästä viestistä tulee jo liian pitkä, jos kiitän kaikkia erikseen. Siksi järjestetään erillinen kiitostapahtuma sitä varten niille, jotka on ollut mukana tekemässä ja auttamassa meitä tämän hienon tarinan toteutumisessa ja joista on tullut meille ystäviä vuosien aikana.

Haluan kuitenkin mainita seuraavia henkilöitä: Pitkäaikainen työntekijämme Erik Jääskeläinen, Marko Sievälä, Natalia Lehtinen sekä palveluksessamme ja yhteistyössämme vuosien aikana olleet Marko Strandvall, Janne Andersin sekä Katja Uustalo. Kaikki artistit vuosien aikana, erityisesti Summer Upin kummisedät Cheek ja Brädi. Yhteistyökumppanit, ystävät ja aina tukena olleet henkilöt. Te tiedätte, ketä me tarkoitetaan.

Hommat jatkuu ja luvataan, että kun kyse on musta ja Oskarista, niin ne myös jatkuu kunnolla!

– Suomalaisen hiphop kulttuurin puolesta-

MARTIN & OSKARI

 

SUMMER UP VUODET 2003 – 2015 (klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi)