CUZCO & MACHU PICCHU

Yksi maailmanympärireissumme hienoimpia kohteita oli ehdottomasti Kaakkois – Perussa sijaitseva kaupunki nimeltä Cuzco ja muutaman tunnin junamatkan päässä Cuzcosta sijaitseva maailmanihme Machu Picchu!
Inkojen pääkaupunkina tunnettu Cuzcon kaupunki sijaitsee yli 3400 metrin korkeudessa ja sen kyllä tuntee kehossa! Hengittäminen on nimittäin kaupunkiin saapuessa melko raskasta ja jos ei ole tottunut ohueen ilmaan, niin muutama askel portaissa voi urheilijaakin jo hengästyttää. Äkkiä siihenkin tottuu tosin, ja lähes jokaisesta kaupungin hotellista saatavasta lisähapesta ja kokalehtien pureskelusta on hyötyä ohuen ilman totuttautumiseen.  Itse pureskelin kokalehtiä kuin kani koko Cuszossa oloajan.

Cuzcossa mieleen jäi erityisesti Cuzcon kaupungin kiehtova ja värikäs keskusta kaikkineen patsaineen ja kirkkoineen ja siellä keskipisteenä oleva Plaza de Armas, jota koristi lukuisat paikalliset huippuravintolat ympärillä. LIMO nimisestä ravintolasta saa maailman parhaita chevichejä eli limetillä raakakypsytettävää kalaruokaa, joka tunnetaan erityisesti Perusta lähtöisin olevana ruokana. Huippuhyvää! Samassa paikassa tuli testattua myös grillattua marsua, joka myöskin on paikallisten suosiota olevaa ”kansallisruokaa”. LIMO, ihan mieletön ravintola! Ei voi haipata tarpeeksi!

Cuzcon kiehtova siirtomaa-ajan arkkitehtuuri värikkäineen toreineen ja vanhan kaupungin tunnelma jäi myös mieleen sekä tietysti kaikki se inkameininki ja – pöhinä ympärillä, mikä Cuzcossa vallitsee. Kaupunki on myös täynnä hauskoja ja kapeita teitä, jossa vastaan tuli koko ajan tööttäileviä autoja tai jäätävän määrän tavaroita pään päällä tai selässä kantavia vanhoja rouvia. Tuntui, että raskaimmat työt teki täällä vanhat naiset, heh.

Ihmiset ovat Cuzcossa mielenkiintoisia ja mukavia ja kulttuuri jotain ihan muuta, mitä on tottunut näkemään.

Huippusiisti reissu oli mennä Inka Rail junilla muutaman tunnin matkan päässä pieneen Machu Picchun juurella olevaan kylään ja sieltä autolla huipulle asti laamojen keskelle ihastelemaan tätä ainutlaatuista ”kadonnutta inkojen kaupunkia”. Paikalle pääsee myös kovassa suosiossa olevan muutaman päivän Inka Trail vaelluksellakin mutta päätettiin tällä kertaa päästä helpommalla. Lisäksi Medinen jalat ei ehkä vielä olisi kantaneet vajaan 100km kävelyretkeä aikasemmin sattuneen Uusi Seelannin episodin vuoksi. Machu Picchu on jotain sellaista, mikä kannattaa käydä katsomassa ennen kuin se tuhoutuu täysin. Se on jotain ihan uskomatonta!

Cuszo ja Machu Picchu on paikkoja, mitkä kannattaa käydä läpi, jos Etelä – Amerikassa päin liikkuu. Ikimuistoisia paikkoja ja sitä edelleen ihmettelee, miten maailmassa on vieläkin noin upeita mestoja jäljellä, onneksi!