MELBOURNE + GREAT OCEAN ROAD + ADELAIDE + PHILLIP ISLAND

MELBOURNE & GREAT OCEAN ROAD TRIP

Urbaanista Sydneystä matkamme jatkui Australian kulttuuripääkaupunkiin Melbourneen, joka sijaitsee Victorian osavaltiossa. Saapuessamme lentokentälle lähdettiin ensimmäiseksi noutamaan Spaceship vuokraautoa, jolla oli tarkoitus cruisailla läpi kuuluisan Great ocean roadin aina aurinkoiseen Etelä – Australiaan kuuluvaan Adelaideen asti. Sieltä sitten takaisinpäin aina Pigviinisaarille asti, jonka jälkeen aikaa jäisi vielä muutama päivä tutustua itse Melbournen kaupungin tarjontaan.

Great ocean roadin heppa!
Great ocean roadin heppa!

Great ocean road on kuuluisa ympäri maailmaa ja se kerääkin hyvän määrän turisteja joka vuosi. Lähes koko Great ocean road on täynnä upeita maisemia, sillä suurin osa tiestä kulkee pitkin kaunista Victorian rannikkoa. Jonkun verran  on myös maaseutuajelua, joka sisänsä oli ihan hauskaa vaihtelua mutta ei kuitenkaan houkutellut pysähtymään sen kummemmin kertaakaan.

Great ocean road
Great ocean road
Great ocean road
Great ocean road
Great ocean road
Great ocean road

Great ocean road kulkee monien pienten parin tuhannen asukkaan kokoisten kylien ja kaupunkien läpi, jotka hyötyvätkin läpi ajavista turisteista. Me yövyttiin useasti jossain pienen kylän motelleissa, hostelleissa sekä B&B – majapaikoissa ja olihan niissä ihan omanlainen fiilis ja tunnelma.  Ja valinnanvaraa on joka paikassa.

Great ocean road / B&B
Great ocean road / B&B

Great Ocean Roadin varrella ei oikeastaan sinänsä ole mitään sen erikoisempaa tekemistä vaan se onkin tunnettu juuri maisemistaan ja nähtävyyksistään. Great Ocean Roadin kuuluisin nähtyvyys lienee Port Campbellissa sijaitsevat 12 apostolia. Kyseiset kivimöhkäleet herätti kieltämättä kunnioitusta luontoäitiin, joka nämäkin on veistänyt merestä vuosisatojen aikana.

Great ocean road / 12 apostolia
Great ocean road / 12 apostolia
Great ocean road / 12 apostolia
Great ocean road / 12 apostolia
12 apostolia
12 apostolia

Kenneth Riverin kohdalla bongattiin ensimmäiset koalakarhut, jotka ovatkin melko vesseleitä otuksia. Samalla matkalla pomppasi myös kenguru tien yli ja olikin tuuria ettei tullut suoraan eteen, joka on valitettavan yleistä Australiassa.  Kenguruita tässä maassa meinaan riittää tuplasti enemmän kuin meillä hirviä ja poroja.

Great ocean road
Great ocean road
Great ocean road
Great ocean road
Great ocean road
Great ocean road

Lornen kylän kohdalla käytiin ihastelemassa 30 metristä vesiputousta, joka kantoi nimeä Erkskine Falls. Matkalla putouksille ihmettelyä sai aikaan valtavat papukaijalaumat sekä puissa notkuvat Koalakarhut.

Erskine Falls
Erskine Falls

Great Ocean Roadilla on noin 100 erilaista scenic view paikkaa. Autolla ajaessakin näki  jo sen verran, että maisemanälkä saatiin kyllä taitettua sillä eikä näköalapaikoille pysähtymistä tarvinnut harrastaa koko aikaa.

South Australia osavaltion puolella sijaitseva Mont Gambier päätti virallisesti Great Ocean Roadin. Kaupungista jatkettiin hyvin nukutun yön jälkeen aina Adeleidiin asti, jossa majoituttiin muutamaksi päiväksi aussien suosimaan lomapaikkaan sekä surffitukkien vallottamaan  Glenegin kaupunginosaan. Glenelgissä tuli syötyö hyvissä rafloissa, rentouduttua isolla hienolla biitsillä sekä käytyä vähän jopa yössäkin.

Adelaide
Adelaide
Adelaide
Adelaide
Adelaide
Adelaide

Adeleiden jälkeen alkoi matka Melbournen läpi kohti Phillip Islandia, joka tunnetaan erityisesti pikkupigviinien saarena. Adeleidesta Phillip Islandiin oli matkaa noin 800 km, joka taittui parissa päivässä. Saarella majoituttiin ihastuttavaan B&B majapaikkaan aivan Phillip Islandin natureparkin lähettyville, jossa kyseiset pikkupigviinit oli mahdollista bongata. Seuraavana päivänä mentiikin kyseiseen eläinparkkiin, ostettiin liput ja jökötettiin sateessa penkeillä yhdessä parin sadan muun turistin kanssa odottamassa, kun pienet sankarit nousivat ryhmissä merestä rannalle. Kieltämättä mahtavia otuksia.

Phillip Island
Phillip Island
Phillip Island / Kuva lainattu
Phillip Island / Kuva lainattu

Phillip Islandilla käytiin myös tutustumassa maaseutuelämään. Eräällä maatilalla järjestettiin päivittäin kierroksia, jossa turistit pääsi tutustumaan lehmän lypsäämiseen, lampaan villan keritsemiseen sekä paimenkoirien työhön. Allekirjoittanut näytti vähän mallia miten lypsätään lehmää.

Phillip Island
Phillip Island

http://youtu.be/jHDabAa9Rck

Great ocean Roadin sekä Phillip Islandin jälkeen aikaa jäi vielä kolme päivää tutustua Melbourneen. Kaupunki on erilainen kuin Sydney. Melbourne on täynnä kulttuuria kun Sydneyssä taas vallitsee businesshenki. Melbourne onkin kuuluisien aussimuusikoiden ja -taiteilijoiden yksi suosikkipaikoista eikä ihme.  Meininki on joka puolella hyvin rento ja viihtyisä. Mä rakastan myös kuunnella hyviä katusoittajia ja niitä bongailikin lähes joka nurkassa. Melbournessa on myös rikas ravintolakulttuuri, josta me nautittiin Medinen kanssa koko kaupungissa olo ajan.

Melbourne
Melbourne

Mieleenpainuvin yksittäinen paikka Melbournessa oli kyllä ehdottomasti Victorian yömarket. Marketissa soi joka puolella joko lempeä blues tai sitten siellä soitti jossain nurkassa taitava katusoittaja. Victoria marketissa on tuhansia hyväntuulisia ihmisiä, satoja toinen toistaan mielenkiintoisempia tuotteita myyviä torikauppoja, kymmeniä herkullisia monikulttuurillisia katukeittiöitä sekä kansainvälinen tunnelma, jonka et halua loppuvan.

Victoria Market
Victoria Market

http://youtu.be/AA8MRmmBg8Y

Parhaiten kaupunkiin pääsi tutustumaan ilmaisella City circle Tram ratikalla, joka kiersi koko keskustan läpi erilaista nähtävyyksien läheltä. Ratikasta oli kätevä hypätä pois aina kun siltä tuntui.

City Circle Tram
City Circle Tram

Kolmessa päivässä ei tietysti ehdi näkemään paljoa varsinkin jos yksi päivä menee shoppailessa. Bourke Streetin iso kauppakeskus vei meiltä yhden kokonaisen päivän ja meikäläiseltä varmaan 1000 euroa, kun mukaan tarttui muutama kenkäpari, useita farkkuja sekä paitoja.  Ainakin sai uutta relettä niskaan, mille olikin jo tarvetta.

Mainitsemisen arvoisia alueita olivat myös Hosier Lane sekä Rutledge Lane, jonka kapeiden katujen seinämät oli täynnä urbaania graffittitaidetta. Katujen varsilla oli myös leppoisia pieniä ravintoloita, joissa oli nasta käydä viinilasillisella.

Hosier Lane
Hosier Lane
Hosier Lane
Hosier Lane

Nastaa oli tavata tavata sattumalta myös Medinen vanha ystävä ja hänen aviomiehensä Elmeri, jonka kanssa hengattiin viimeinen päivä Melbournessa. Hauskaa tapaamisessa oli se, että samaan aikaan kun me loggauduttiin ulos hotellista, Essi ja Elmeri olivat juuri kirjautumassa sisään. Maailma on pieni.

Melbourne on täynnä kulttuuria ja elämää, jossa tapahtuu ja jossa näkyy. Sen aistii parhaiten vaan tallustamalla kaupungin katuja ja kattelemalla ympärille. Sääli, ettei keretty olla  kaupungissa kuin muutama päivä, sillä Melbournessa kyllä viihtyisi olla pidempäänkin. Pitkän ja kokemusrikkaan Melbournen, Great ocean roadtripin, Adelaiden sekä Phillip Islandin seikkailujen jälkeen oli aika matkustaa kohti Uusi – Seelantia, Christchurchin kaupunkia, jossa meitä odotti uusi upea Road trip.

Melbourne
Melbourne
Melbourne
Melbourne
Melbourne
Melbourne